Parkimisest ARK eksamil

Maanteeameti infokiri

Riiklikul B-kategooria sõidueksamil on üheks osaks erimanöövrite (edaspidi _harjutus_) sooritamine, milleks on aega kuni 10 minutit. Alates 01.02.2020 on kaks harjutust („piiratud alal tagasipööramine“ ning „parkimine manöövriga“) kohustuslikud ning kolmas harjutus on eksamineerija valida.

Suur osa mittesooritatud tulemusega lõppevatest sõidueksamitest on tingitud kohustusliku harjutuse „parkimine manöövriga“ ebaõnnestumisest. Mingi osa on ebapiisava ettevalmistuse tagajärg, kuid on juhikandidaate, kes lihtsalt kiirustavad ning sellega ise oma sõidueksami ära rikuvad. Aega on piisavalt ning juhikandidaadil on õigus käia väljas kontrollimas ja vaatamas. Katseid harjutustel B-kategoorias enam ei ole, seega juhikandidaat peab ise ütlema, kas sõiduk on nõuetekohaselt pargitud või mitte. Kui see on öeldud, on vastus nii-öelda lukus ning selle alusel eksamineerija hindab.

Miskipärast osa eksamineeritavaid ei taha täiendavalt üle kontrollida (sama analoog harjutusel „parkimine rööpselt“) ja ütlevad kiirustades, et sõiduk on pargitud ning hiljem välja minnes näevad, kuidas sõiduk paikneb ebakorrektselt. Eriti kahetsusväärne, kui seda tehakse kolmanda harjutusena sõidueksami lõpuosas ning reaalselt oli harjutuse tegemiseks aega veel üle viie minuti.

Samuti on parkimisharjutuste puhul endiselt probleemiks asjaolu, kuidas juhikandidaat välja kontrollima minnes unustab ühe väga olulise ohutust puudutava elemendi täitmata – sõidu lõpetamisel jäetakse vajalik ettevaatusabinõu (seisupidur) rakendamata. Sõiduk võib isegi olla korrektselt parkimiskohal, kuid ohutus ei ole täielikult tagatud.

Aega on kolme harjutuse sooritamiseks enam kui küllalt – valdavalt sooritatakse harjutused 3-4 minutiga ning väljas kontrollimas käimine ning vajadusel sõiduki asendi korrigeerimiseks kulub umbes minut või vähemgi. Isegi siis jääb mitu minutit aega üle. Neid olukordi, kus B-kategooria sõidueksam lõppeb mittesooritatud tulemusega kümne minuti täitumise tõttu, on üliharvad. Harjutuste puhul on mittesooritamise põhjus ennekõike üksikharjutuse ebaõnnestumine.

Palun harjutage juhikandidaate ajavõtmisega ning öelge, et ümber sõiduki arutult tormamine ei võta neilt aega ja ei anna ka aega juurde. Aega on piisavalt ja tormamisega tulevadki vead sisse. Eksamineerijad annavad lisaküsimustega pigem mõista, et võiks pargitud sõiduki veel korra üle vaadata kui lõpetavad eksami kergekäeliselt.

Lugupidamisega
Tarmo Vanamõisa
Eksamiosakonna juhataja
Maanteeamet

Lisa: Parkimise juhend (pdf).
Rohkem infot Maanteameti lehel.